9 razloga zašto su tegovi dobri za Vas i Vaše zdravlje!

9 razloga zašto su tegovi dobri za Vas i Vaše zdravlje!

Žene uglavnom izbegavaju dizanje tegova, smatrajući ovu fizičku aktivnost “muškom” i jer ne žele da naškode svom ženstvenom izgledu. Međutim, dizanje tegova (barem onih malih) ima čitav niz zdravstvenih prednosti. Pročitajte u nastavku 10 razloga zašto bi dizanje tegova trebalo da bude obavezan deo vaše treninga…

1. Sagorevate više masti tokom treninga

Svaka fizička aktivnost sagoreva određeni broj kalorija i nataloženih masti, ali dizanje tegova je najefikasnije za topljenje masnih naslaga. Novija studija sprovedena u Americi pokazala je da su učesnici studije koji su pored kardiovaskularnih vežbi obavezno dizali i tegove, izgubili za 40 odsto više masti od ostalih učesnika.

2. Mišići intenzivnije sagorevaju kalorije

Mišići koriste mnogo veću energiju i samim tim sagorevaju više kalorija od običnog masnog tkiva. Drugim rečima, ako su vaši mišići zategnuti i jaki, vi ćete sagoreti mnogo više kalorija tokom dana, čak i u periodu mirovanja dok, na primer, sedite pred računarom. Tačnije, kako studije pokazuju, ako dižete tegove sagorećete ih za 10 odsto više.

3. Jače kosti

Zdravlje kostiju s godinama postaje sve lošije, ali dizanje ztegova može vam pomoći da zaustavite proces propadanja kostiju, pa čak i da poboljšate njihovu strukturu. Američka studija je pokazala da četiri meseca treninga otpora povećava gustinu kostiju, a samim tim i njihovu jačinu za čak 20 odsto.

4. Zdravo srce

Dizanje tegova ima blagotvorno dejstvo na krvni pritisak. Tri treninga dizanja tegova nedlejno dovoljna su da se smanji rizik od moždanog udara za 40 odsto, kao i rizik od srčanog udara za 15 odsto.

5. Vitko telo

Mišići su gušće strukture nego masti, pa samim tim i zauzimaju manji prostor na vašem telu, te ćete se, osim što ćete svakako izgledati fit i zategnuto, činiti i vitkijim nego što to možda jeste.

6. Pospešuje ravnotežu

Nikada nije kasno da počnete da dižete tegove, a za starije osobe ovaj vid vežbanja može biti korisniji od trčanja. Australijski naučnici su, naime, u jednom istraživanju ustanovili da se kod starijih osoba koje su počele da dižu tegove procenat problema sa ravnotežom, u vidu padova i povreda prilikom pada smanjio za čak 31 odsto.

7. Ostavićete pušenje

Jedna studija pokazala je da su pušači oba pola koji su počeli da redovno dižu tegove, dva puta lakše ostavili pušenje, u poređenju sa onima koji nisu redovno vežbali s tegovima.

8. Bićete srećniji

Svaki vid vežbanja u principu podiže nivo serotonina, hormona sreće koji je zadužen ja dobro raspoloženje. Novije istraživanje je pokazalo da šest meseci redovnog dizanja tegova značajno poboljšala rezultate testova za merenje kontrole besa.

9. Bolji seksualni život

Posle 30. godine, nivo testosterona kod muškaraca počinje da opada. a nizak nivo testosterona može dovesti do erektilne disfunkcije i težih bolesti kao što su bolesti srca i dijabetesa. Dizanje tegova je odličan način da zaustavite taj proces, jer telo pozitivno reaguje na svaki vid vežbanja, a naročito na dizanje tegova, te da proizvodi više testosterona.

Izvor: https://www.lepotaizdravlje.rs/lepota/fitness/10-razloga-zasto-je-dizanje-tegova-dobro-za-vase-zdravlje/5/

Just Gym

Karađorđeva 29, Kragujevac

info@justgym.rs

Budite uvek u toku, pratite naš Instagram profil i ne dozvolite da vam nešto promakne.

Radno vreme

pon - pet

08:00 - 23:00

sub - ned

12:00 - 20:00

Lokacija

Map image icon

Karađorđeva 29

34000, Kragujevac

Pozovite Nas

Smartphone icon image

+ 381 69 695 595